COMMUNICATIE | ORIËNTATIE | REALISATIE

Even stilstaan

"Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang" 

Bertold Brecht,
dichter en regisseur

Kiezen voor verandering

"Altijd als omstandigheden veranderd worden, veranderen mensen. Altijd als mensen werkelijk veranderen, veranderen ook de omstandigheden."


Dorothee Sölle,
hoogleraar systematische theologie

Mogelijkheden verkennen

"Logica brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal."


Albert Einstein,
natuurkundige en uitvinder

In beweging

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging en ook werk verandert steeds.  Daardoor worden er ook steeds andere eisen gesteld aan het functioneren van mensen. Blijven leren en blijven ontwikkelen wordt steeds belangrijker. Een baan kiezen en daar je hele leven mee bezig zijn is niet meer van deze tijd. Voor de werkgever is er een grote rol weggelegd in het faciliteren van de ontwikkeling van medewerkers. Van de werknemer wordt steeds meer gevraagd om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zijn loopbaanontwikkeling en in beweging te blijven.

 

Eigenlijk is beweging iets dat er altijd is, dat van nature bij ons hoort. Als kind hebben we de wereld al bewegend ontdekt en hebben we ons gebied uitgebreid en al bewegend hebben we van alles geleerd.

 

 

 

In beweging blijven betekent ook vooruit kijken en stappen zetten en soms ook even stilstaan. Belangrijk is dat je je eigen pad uitstippelt en de weg gaat die bij jou past. Dat vraagt om 'loopbaanonderhoud'. (Bij je auto laat je toch ook regelmatig bij een beurt kijken of er nog olie ververst moet worden?) In beweging zijn gebeurt in mijn begeleiding ook letterlijk. Als het even kan gaan we de natuur in en al wandelend komen allerlei onderwerpen aan de orde. Dat wandelen kan individueel maar ook met kleine groepen gebeuren. In de natuur is er altijd iets nieuws te zien, te horen, te ruiken. De natuur nodigt uit tot in het hier en nu zijn en kan ook als metafoor dienen voor processen in ontwikkeling van mensen. 

Loopbaanontwikkeling is als een soort wandeling. Hoe ziet jouw pad er tot nu toe uit?  Ben je veel hobbels tegengekomen, is het een redelijk glad pad of ervaar je soms een mul zandpad wat lastig loopt? Kies je voor spannende paadjes of voor overzichtelijke paden? Wat beweegt jou nu echt? Wat houd je tegen om de kant op te gaan die je aantrekt? Welke stappen kun jij ondernemen om richting te geven aan je loopbaan? Soms loopt een weg dood of kom je op een kruising van wegen. Wat doe je dan? Laat je je leiden door wat er toevallig op je pad komt? Of kies je zelf?

Naar buiten gaan en wandelen geeft letterlijk 'lucht' aan een gesprek. Tijdens wandelen komt er rust in je hoofd en is er ruimte voor nieuwe ideeën. Wandelen maakt het hormoon endorfine vrij, ook wel gelukshormoon genoemd dat zorgt voor een positief gevoel. Het blijkt steeds meer uit neurologisch onderzoek hoe bewegen belangrijk is zowel voor lichaam als geest.

'Bewegen is niet alleen goed voor je conditie maar ook voor je cognitie', geeft  prof.dr. Erik Scherder (hoogleraar Klinische Neuropsychologie) aan in een recent artikel en in lezingen.   'Bewegen verbetert je leervermogen en geheugen en blijkt heilzaam te zijn bij psychische klachten als stress, verslaving en depressiviteit. Motorische functies stimuleren onze cognitieve functies in het brein en die gaan nu eenmaal hand in hand'. Scherder heeft het dan ook over 'walking meetings'. 'Tijdens het lopen wordt het brein uitgedaagd en kunnen we betere beslissingen nemen en kunnen we beter plannen. Creativiteit ontstaat in rust en keuzes maken en het uitvoeren van plannen ontstaan uit activiteit en uitdaging', aldus Scherder.

Loopbaanontwikkeling is steeds opnieuw kiezen: ga ik op de oude voet verder of wil ik een nieuwe richting inslaan en welke wegen zijn er dan mogelijk om mijn doel te bereiken?